Jan Taminiau hoopt zijn universum "zo wijd mogelijk te maken". De ontwerper, die dinsdag het Cultuurfonds Mode Stipendium kreeg, wil onder meer confectiekleding gaan ontwerpen voor vrouwen. 

"Ik wil een stap maken van couture naar de Jan Taminiau-vorm van prêt-à-porter, zodat de vrouw zich ook dagelijks in Jan Taminiau kan gaan kleden", zegt hij woensdag in Spits.

"Maar het zou ook leuk zijn om dat glas waaruit ze drinkt te ontwerpen en de tafel waaraan ze zit. De hele setting", legt de 39-jarige Taminiau uit. "Het lijkt me echt een feest om de hele belevingswereld van de vrouw te ontwerpen, omdat de vrouw zo mooi is."

Taminiau ontwierp de blauwe jurk van Máxima die ze droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexande. De ontwerper heeft geen specifieke personen voor ogen die hij graag nog zou willen kleden.

"Ik vind ontwerpen an sich al zo leuk. Als ik dit de rest van mijn leven mag doen, voor de mensen voor wie ik het nu al doe, dan ben ik heel blij. Ik heb nooit iemand op mijn lijstje staan."