Gemiddeld zoenen Nederlanders zo'n twaalf mensen een 'Gelukkig Nieuwjaar'.

Dit blijkt uit onderzoek van een mondverzorgingsmiddel, waarvoor ruim 1.100 Nederlanders zijn ondervraagd.

In Overijssel ligt het gemiddelde hoger, daar worden ongeveer vijftien mensen gezoend, en in Zeeland is het gemiddelde met negen juist lager.

Uit het onderzoek blijkt dat de Friezen liever een hand dan een zoen geven tijdens de jaarwisseling. Eén op de drie Nederlanders verkiest nog steeds een zoen boven een hand.

Ongemakkelijk

Daarnaast vermijdt een derde weleens iemand bij het Nieuwjaarszoenen. Hierbij gaat het vooral om collega's en buren. De ondervraagden vinden zoenen te intiem of ze mogen de collega in kwestie niet zo.

Bijna de helft van de Nederlanders beperkt zich dan ook tot het zoenen van familie en goede vrienden.  Nieuwjaarszoenen met collega's wordt door 39 procent van de ondervraagden als een regelrechte verplichting gezien. 14 procent neemt na oud en nieuw het liefst een dag vrij zodat een mailtje met 'de beste wensen' achteraf afdoende is.

Bijna een vijfde van de ondervraagden Nederlanders ziet de jaarwisseling juist als een uitgelezen kans om een aantrekkelijke collega of bekende te zoenen.

41 procent van de ondervraagden vindt het belangrijk om niemand te vergeten een gelukkig nieuwjaar te wensen. Vooral vrouwen vinden het belangrijk om alleen de mensen te zoenen die echt dierbaar voor ze zijn.