Mannen van vijftig jaar en ouder zijn veel afhankelijker van hun relatie dan vrouwen van die leeftijd. Ze koesteren de relatie meer en zijn banger dat die ophoudt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Terwijl bij jonge stellen juist de vrouw onzekerder is over de relatie, blijkt dat op latere leeftijd vooral mannen zich meer zorgen maken over de ontwikkeling van de liefde en zijn juist zij banger dat zij en hun partner uit elkaar groeien. 

Dat blijkt uit een onderzoek van tijdschrift Zin in samenwerking met de Vrije Universiteit onder 612 mannen en vrouwen tussen de vijftig en tachtig jaar met een minstens vijftien jaar durende relatie.

"Je sociale netwerken worden in de loop van je leven kleiner en met name door vrouwen bijgehouden", zegt hoogleraar interpersoonlijke relaties Catrin Finkenauer. "Het lijkt erop dat oudere mannen vooral hun partner nog hebben om intieme, persoonlijke gesprekken mee te voeren. Ze worden dus afhankelijker van hun vrouw voor hun sociale netwerk en morele steun."

Liefde

Liefde in de brede zin is bij oudere stellen nog steeds de belangrijkste reden om bij elkaar te blijven. Op de tweede plaats staat een gevoel van geluk, op drie staat intimiteit en geborgenheid, op vier voldoening en veiligheid staat op de vijfde plaats.

Meer dan 90 procent van de ondervraagden, vooral vrouwen, beweert het beter te doen dan het gemiddelde stel. Ze zeggen minder geheimen voor elkaar te hebben, minder ruzie te maken, meer tijd samen door te brengen, meer aandacht en genegenheid voor elkaar te hebben en minder kans te lopen om binnenkort te scheiden.

Volgens Finkenauer is dit statistisch niet mogelijk, maar hebben mensen vooral aandacht voor de positieve punten van hun liefde. "Als de ondervraagde vrouwen veel vrienden hebben die ook nog bij elkaar zijn, zijn ze meer tevreden over hun eigen huwelijk. Vrouwen zijn nu eenmaal gevoeliger dan mannen voor wat de omgeving ervan vindt", aldus Finkenauer.

Afhankelijk

Het onderzoek geeft daarnaast het beeld dat mannen emotioneel afhankelijker zijn van hun vrouwen dan andersom.

"Misschien hangt dit ook samen met het feit dat veel mannen op die leeftijd met pensioen gaan", zegt Finkenauer.

"Dat is toch een behoorlijke verandering waarvan de man, die in de meeste gevallen de kostwinner is, best onzeker kan raken. Je haalt respect en eigenwaarde uit je werk, en dan zit je ineens thuis. Je vrouw kan je dan helpen dit samen op te vangen en daaraan te wennen."