De consumentenbond heeft woensdag in samenwerking met de negen grootste datingsites van Nederland het nieuwe Keurmerk Veilig Daten gelanceerd, om het grote aantal nepprofielen, onduidelijke kosten en oplichting tegen te gaan.

Met het keurmerk kunnen de aangesloten bureaus aantonen dat vrijgezellen via hun website veilig en betrouwbaar op zoek kunnen gaan naar een afspraakje.

Datingbureaus Lexa, Relatieplanet, Pepper, PARSHIP, Match4me, Paiq, 50plusmatch, eDarling en e-Matching zullen binnenkort als eersten het keurmerk uitgereikt krijgen.

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk Veilig Daten hebben de datingbureaus afspraken gemaakt over veiligheid, betrouwbaarheid, transparantie en klantvriendelijkheid. Ook moeten de bureaus goed bereikbaar zijn voor klanten, iets wat volgens klanten niet altijd even makkelijk is.

Klachten

De vele nepprofielen wordt als grootste klacht genoemd over online daten. Ook worden oplichters niet altijd verwijderd, worden abonnementen automatisch verlengd en hebben gebruikers soms moeite met het verwijderen van hun profiel.

Bart Combée, directeur Consumentenbond is enthousiast over initiatief. "Dankzij dit nieuwe keurmerk kunnen consumenten meteen zien of een datingsite veilig en klantvriendelijk is."

Op korte termijn zal ook de stichting Veilig Online Daten worden opgezet, die toezicht zal houden op afspraken die gemaakt zijn rondom het keurmerk.