Volgens de Franse ontwerpster Isabel Marant kunnen politici veel leren van de arbeidsethos van modeontwerpers.

"Het zou mooi zijn als zij net zoveel energie staken in het besturen van het land als ontwerpers doen in hun collecties" zegt Marant in een interview met de Britse Vogue.

"Soms zou ik best een politicus willen zijn. Maar als ik mijn bedrijf op eenzelfde manier zou bestuderen als de Franse regering het land bestuurt, dan zou ik deze status nu niet hebben."

Marant zegt extreem betrokken te zijn bij haar collecties. "Elk stuk uit het assortiment voelt als een kind voor me. Er zit een stukje van mijn ziel in ieder kledingstuk dat ik maak en ik probeer het te ontwerpen alsof het een ingewikkeld sieraad is. Hopelijk blijft dat uniek."

De ontwerpster is verantwoordelijk voor de schoen die de afgelopen jaren het meest gekopieerd is: de sneaker met sleehak. "Ik voelde me zo bestolen door alle namaakstukken dat ik gelijk mijn advocaat wilde bellen. Inmiddels heb ik leren accepteren dat dit in de mode-industrie gebeurt.” De ontwerpster heeft naar eigen zeggen geen zin om te blijven hangen in negatieve energie.

In september lagen de kledingstukken die Marant als gastontwerper voor H&M had ontworpen in de winkels. Binnen een aantal uur was de website van de Zweedse modeketen niet meer beschikbaar wegens enorme bezoekersaantallen.