Het Antwerpse modelabel A.F. Vandevorst heeft samen met de diamantbedrijven Diarough en UNI-Design de duurste laarzen ter wereld gemaakt. Er zijn 38.083 diamanten in verwerkt.

De laarzen werden gemaakt om de aandacht te vestigen op de Business of Design Week in Hong Kong, die in het teken staat van de Belgische creativiteit. Ontwerpers An Vandevorst en Filip Arickx tekenden een paar zwarte, kalfsleren enkellaarzen die geheel bedekt zijn met grijze, champagnekleurige en roze diamanten.

In totaal kwam en er 38.083 diamanten aan te pas, goed voor 1.527 karaat, en 4.753 gram goud. Aan het ontwerpen van de laarzen en het transporteren en bevestigen van de diamanten werd ongeveer dertigduizend uur gewerkt, zo meldt De Standaard.

Met een vraagprijs van 2.348.000 euro zijn deze laarzen officieel de duurste ter wereld. Woensdagavond werden ze voorgesteld aan een select gezelschap, waaronder koningin Mathilde.

Subsidie

Vlaanderen gaf een subsidie van 175.000 euro voor het project. "De bedoeling van het project is dat ook op lange termijn wordt samengewerkt tussen de mode- en de diamantsector", zo zegt Flanders Investment and Trade, het Vlaamse overheidsagentschap dat met het idee op de proppen kwam.

De laarzen zullen enige tijd te zien zijn op verschillende locaties in China, waarna ze geveild zullen worden.