De beroemde New Yorkse warenhuizen Macy’s en Bloomingdale’s zijn door de New York City Commission on Human Rights voor de rechter gesleept wegens racisme.

Beide warenhuizen zijn het onderwerp van een onderzoek door de commissie. Macy’s en Bloomingdale’s zouden, evenals enkele andere modeketens, bij het controleren van klanten op winkeldiefstal vooral letten op de huidskleur van mensen. 

"Macy’s wil volledig meewerken aan het onderzoek", zo zegt een woordvoerder van het warenhuis.

"We willen werken aan een constructie die voldoet aan de eisen van de commissie en die tegelijkertijd onze zakelijke belangen veilig stelt. We gaan er vanuit dat we een werkzaam compromis kunnen bereiken."

Teleurstellend

"Het is teleurstellend dat de warenhuizen tot nu toe niet volledig wilden meewerken aan ons onderzoek naar etnisch profileren", zo zegt Patrica L. Gatling van de commissie tegen WWD.com.

"Ze wilden daarentegen ons onderzoek beïnvloeden. We zullen ook andere bedrijven, zoals Old Navy en Banana Republic, voor de rechter slepen."

Volgens Gatling hebben sinds 2002 al zo’n 150 mensen een klacht ingediend wegens een racistische behandeling door de warenhuizen.