Volgens de Aartsbisschop van Canterbury heeft de modewereld het christelijke kruissymbool veranderd van een symbool van schaamte in een symbool van schoonheid.

Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury en het hoofd van de Anglicaanse kerk,  schreef dat in een binnenkort te verschijnen Looking Through the Cross, een boek over de vastentijd door auteur Gaham Tomlin. Dat meldt de Telegraph.

 Het kruissymbool was volgens Welby eeuwenlang een symbool van het christendom, maar is tegenwoordig eerder een symbool van schoonheid. "Je kunt net zo goed een klein elektrisch stoeltje of een galgje om je hals hangen", zo schrijft hij.

Het kruis werd door de Romeinen gebruikt om criminelen te executeren. Voor de eerste christenen was het kruis een symbool van schaamte en angst. 

Oorbellen

Tegenwoordig is het kruissymbool niet meer weg te denken uit de modewereld. Zo maakt zangeres Madonna het populair in de jaren tachtig en gaf onlangs Dolce & Gabbana het kruis nog een modieuze makeover. Het Italiaanse modehuis heeft oorbellen en halssieraden met vergulde kruizen die zijn bezet met Swarovskikristallen in de meeste recente collectie. 

In zijn voorwoord vraagt Welby zich af: "Leven we nu met een symbool dat door tijd en mode ontdaan is van zijn betekenis? Een kruis zonder betekenis is het niet waard om gedragen te worden."