De Zweedse winkelketen Hennes en Mauritz (H&M) blijft producten met angorawol verkopen. De keten wacht de uitslag af van het onderzoek naar de leefomstandigheden van de dieren.

"We onderzoeken momenteel of de productie van kledingstukken met angorawol moet worden stopgezet. We hebben nooit gezegd dat de kleding die nu in de winkel of online te koop is, teruggetrokken wordt", zegt een medewerker van H&M tegen NU.nl.

Angorawol kwam onlangs in opspraak omdat de konijnen die de wol leveren slecht behandeld zouden worden, met name op angoraboerderijen in China. De dieren zouden niet geschoren maar geplukt worden, waardoor ze in shock raken. Veel konijnen zouden zelfs sterven door het plukproces.

Volgens de woordvoerder hebben sommige media verkeerd begrepen dat de keten de kledingstukken met de konijnenwol meteen uit het assortiment zou halen.

"Er is momenteel zo veel commotie over dit onderwerp. We zijn nu versneld extra controles aan het uitvoeren bij boeren die angorawol produceren. Maar we zijn er bijna zeker van dat de controles die we eerder hebben uitgevoerd juist waren en dat onze angorawol op een juiste manier wordt verkregen."

Vertrouwen

Als toch blijkt dat het consumentenvertrouwen in de angorawol is verdwenen, dan kan het bedrijf volgens de woordvoerder altijd besluiten om het uit het assortiment te halen. "Nu zien we daar nog geen reden voor", vervolgt de zegsman.

H&M kan nog geen duidelijkheid geven wanneer het onderzoek is afgerond. "Het ligt er maar net aan hoe snel we alle boerderijen opnieuw kunnen af gaan, maar dit onderzoek heeft voor ons hoge prioriteit."