Nederland heeft er een nieuw driesterrenrestaurant bij. Restaurant De Leest in Vaassen van Kim Veldman en chefkok Jacob Jan Boerma heeft maandag zijn derde ster toegewezen gekregen. 

Dat maakt de organisatie maandag bekend tijdens de presentatie van de nieuwe Michelingids in Maastricht.

De Leest kreeg in 2003 zijn eerste Michelinster en in 2007 zijn tweede.

"Mijn hart is geëxplodeerd en een jongensdroom is werkelijkheid geworden", reageert chefkok Boerma. "Ik had hierop gehoopt, ik zie het als een sport om het gasten naar de zin te maken. Dat het dan daadwerkelijk gebeurt, is groots."

Michelin zegt dat Boerma een vakman is. "Elk gerecht draagt de signatuur van Jacob Jan Boerma: geschoeid op de leest van vakmanschap. Kosmopolitische invloeden en inventiviteit zorgen er voor een elegant contrast tussen zoet, zuur en smaak”, aldus Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingids.

Librije

Het andere driesterrenrestaurant, De Librije van chef-kok Jonnie Boer, behoudt zijn drie sterren en heeft daarmee tien jaar achtereenvolgend drie sterren.

De Librije dreigde het enige driesterrenrestaurant van Nederland te worden, omdat driesterrenrestaurant Oud Sluis van chefkok Sergio Herman per 22 december de deuren sluit.

De Leest stond dit jaar op de derde plaats in de nieuwste editie van restaurantgids Lekker.

Klik op het restaurant voor meer informatie. De gegevens zijn afkomstig van Michelin. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Sterren

Er zijn dit jaar negen nieuwe restaurants opgenomen in de gids. In totaal staan er 105 restaurants in de Michelingids. Vorig jaar telde Nederland nog 101 sterrenrestaurants.

FG (voorheen Ivy) van Francois Geurds (Rotterdam), Fred van Fred Mustert (Rotterdam) en Bord'eau van Richard van Oostenbrugge (Amsterdam) ontvingen een tweede Michelinster. 

Chefkok Ron Blaauw, die dit jaar de deuren van zijn tweesterrenrestaurant sloot, verdiende een ster terug met zijn nieuwe restaurant, Ron Gastrobar.

Andere nieuwe sterrenrestaurants op de lijst zijn Bridges (Amsterdam), 't Raedthuys (Arnhem), Spetters (Breskens), 't Lansink (Hengelo), Lucas Rive (Hoorn), Élevé (Leeuwarden), In de Molen (Onderdendam) en Wereldmuseum (Rotterdam).

Bekijk beelden van de uitreiking: