Meer dan de helft van de vrouwen krijgt wel eens een seksistische opmerking van collega's of leidinggevende.

Dit blijkt uit onderzoek van Viva, waarvoor 1.300 vrouwen zijn ondervraagd over seksisme op het werk en tijdens het uitgaan.

Bijna driekwart (71 procent) van de vrouwen vindt seksistische opmerkingen niet erg, en 17 procent houdt haar mond omdat ze bang is anders in de problemen te komen.

Een kleine 12 procent meldt het wel direct bij een leidinggevende als zij een beledigende of seksueel getinte opmerking ontvangt. Maar een op de tien van de respondenten laat een vervelende man zijn gang gaan, omdat ze bang zijn dat hier later meer ellende van komt. Dat er vrouwen zijn die dat doen kan van driekwart van de vrouwen absoluut geen goedkeuring krijgen.

Uitgaan

Ruim één op de drie ondervraagden pikt het niet als mannen tijdens het uitgaan in hun borsten of billen knijpen en duwt de man in kwestie boos weg. Een kwart negeert de aanrakingen en 23 procent vindt bevoeld worden nou eenmaal bij het uitgaan horen.

Na een aanranding vindt 16 procent het belangrijk meteen aangifte te doen. Een derde weet niet zeker of ze dit zou doen en het overgrote deel meldt het incident waarschijnlijk niet bij de politie.

Werkvloer

Het merendeel van de vrouwen zegt zelf niet mee te doen aan seksisme op de werkvloer. Bijna zeven op de tien vrouwen flirt nooit met de baas om iets gedaan te krijgen, tegenover een kwart die wel hun vrouwelijke charmes in de strijd gooien om een klus binnen te slepen. 7 procent van de respondenten doet dit alleen bij salarisonderhandelingen.

16 procent van de vrouwen ziet dat mannen in dezelfde functie meer salaris krijgen en bijna de helft merkt dat mannen sneller promotie maken.