Een Franse organisatie die de belangen behartigt van 'ronde' vrouwen, heeft dinsdag een klacht ingediend tegen Chanel-ontwerper Karl Lagerfeld nadat hij verklaarde dat 'vollere' vrouwen niets te zoeken hebben op de catwalk.

"Niemand wil volle vrouwen zien op de catwalk", zei de ontwerper begin oktober tijdens de Franse talkshow Le Grand 8. Daarnaast stelt Lagerfeld dat de in zijn ogen 'dikke' mensen medeverantwoordelijk zijn voor het overheidstekort van Frankrijk.

De vereniging Belle, ronde, sexy et je m'assume ("Mooi, rond, sexy en ik aanvaard het") neemt juridische stappen tegen Lagerfeld wegens discriminerende uitspraken.

De organisatie heeft inmiddels meer dan vijfhonderd handtekeningen binnen tegen de uitspraken van de beroemde couturier, zo meldt Daily Mail.

Ziek

"Deze beledigingen door beroemdheden moeten stoppen. We zijn er ziek van", zegt Betty Aubrière, woordvoerder van de vrouwenvereniging. "Er zijn veel jonge meisjes die zich niet comfortabel voelen met hun eigen lichaam. Voor hen is dit soort kritiek verschrikkelijk om te horen."

Vorig jaar veroorzaakte de 80-jarige Fransman verontwaardiging nadat hij de Britse popzangeres Adele "een beetje te dik" noemde. Later bood de ontwerper zijn excuses aan.

In 2001 viel Lagerfeld zelf ruim veertig kilo af in een jaar tijd, nadat hij een strikt dieet volgde waarbij hij niet meer dan achthonderd calorieën per dag binnen kreeg.