Topmodel Doutzen Kroes maakt zich zorgen dat door photoshop en andere trucs een modebeeld wordt gecreëerd dat vrouwen onzeker maakt.

"Ik voel me soms schuldig dat ik onderdeel ben van een vak dat sommige vrouwen onzeker maakt", zo zegt het topmodel tegen de New York Post.

"Ik zeg altijd dat ik er in het echt niet uitzie zoals op foto’s. Als ik niet opgemaakt ben en in slecht licht sta, zie ik er niet goed uit. Als ik net wakker ben en ik kijk in de spiegel dan zie ik er zeker niet uit zoals ik er in tijdschriften uitzie. Dan denk ik: wie is dit?"

Eerder maakte Vogue een film die bedoeld is voor schoolkinderen, waarop getoond wordt wat er allemaal komt kijken bij het maken van een modefoto. In de film is onder meer te zien hoe een foto wordt bewerkt.

Kroes is niet het eerste model dat zich uitspreekt over het op de computer bewerken van foto’s. Volgens model Erin Heatherson is het niet erg dat dat gebeurt, zolang mensen maar weten dat de foto’s niet realistisch zijn.

"Photoshop zorgt er voor dat dingen er prachtig uitzien, net zoals trucage in films dat doet", zo zegt ze. "Het is een deel van het leven."