Een derde van de Nederlanders houdt zich liever helemaal niet bezig met energie. Dit terwijl 82 procent aangeeft energiebewuster te kunnen leven.

Dit blijkt uit onderzoek van een energieleverancier onder duizend Nederlanders.

Een kwart van de respondenten zegt totaal geen idee te hebben welk bedrag ze maandelijks aan energie uitgeven. Eén op de drie ondervraagden vindt het een lastige klus om energiebewust te leven en voor 18 procent is het vooral een tijdrovende klus.

Bijna een vijfde let op het energieverbruik om daarmee geld te kunnen besparen. Het belang van het milieu achten de ondervraagde volwassenen minder belangrijk.

Voordeliger

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders met een huurhuis qua energie gemiddeld 25 procent voordeliger uit zijn dan huiseigenaren. Nederlanders met een koophuis zijn gemiddeld 162 euro aan hun maandelijkse energierekening kwijt, terwijl huurders een gemiddelde maandlast van gemiddeld 121 euro hebben.

De meest gebruikte maatregel die wordt genomen om energie te besparen is het uitschakelen van het licht (94 procent). Daarnaast zet 84 procent van ondervraagden de verwarming structureel lager, haalt 78 procent de lader uit het stopcontact als deze niet gebruikt wordt en let 73 procent op het energielabel bij aankoop van apparaten.

De vrouwelijke respondenten leven energiezuiniger dan de mannen. Die zoeken de besparing vaker in technische oplossingen, zoals het laten installeren van zonnepanelen.