‘s Hertogenbosch is verkozen als de meest gastvriendelijke stad van Nederland. De Brabantse stad werd gekozen uit de 21 grootste steden.

Den Bosch wordt op de voet gevolgd door Groningen en Maastricht. Dordrecht eindigt op de laatste plek in het onderzoek.

Dat blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners in opdracht van VVV Nederland. De ranglijst is tot stand gekomen met de mening van ruim achtduizend dagjesmensen.

Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch ontving de prijs woensdag in Den Haag. Het is de vijfde keer dat deze verkiezing wordt gehouden. Den Bosch wint de titel voor de vierde keer op rij.

De Brabanste stad bezet de bovenste plek in alle vier categorieën: vriendelijkheid & veiligheid, horeca & vrije tijd, stad & architectuur en bereikbaarheid & informatie.

De snelste stijger is Leiden. De Zuid-Hollandse gemeente steeg van de 17e naar de 5e plaats. Groningen kwam op de 2e plaats terecht na een sprong op de ranglijst vanaf de 5e plek vorig jaar. 

Beweeg de cursor over het diagram om de scores te zien. De gegevens zijn afkomstig van Van Spronsen & Partners. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen