Bijna twee derde van de Nederlandse vrouwen heeft wel eens een vaginale schimmelinfectie gehad.

Vier op de vijf Nederlandse vrouwen hebben daarnaast wel eens last gehad van vaginale klachten als irritatie, jeuk of afwijkende afscheiding.

Dit blijkt uit onderzoek van Gezondheidsnet, waarvoor 981 vrouwen ondervraagd werden.

Ruim 60 procent van de respondenten heeft wel eens een vaginale schimmelinfectie gehad. De helft van de ondervraagde vrouwen geeft toe zich vies te voelen als ze last heeft van een infectie. De andere helft voelt zich onaantrekkelijk, niet zichzelf en chagrijnig.

Klachten

De ondervraagde vrouwen klagen het meest over het hebben van jeuk. Overige klachten als droogheid bij het vrijen en een branderig gevoel worden ook genoemd als zeer storend.

De meeste vrouwen gaan op het moment dat ze klachten hebben, meteen naar de huisarts. 9 procent van hen wacht af en ruim één op de tien koopt een receptvrij geneesmiddel bij de apotheek of drogist. 

Eén op de drie vrouwen denkt bij een vaginale schimmelinfectie onterecht aan een seksueel overdraagbare aandoening. Als het evenwicht tussen de natuurlijke gisten en bacteriën in de vagina verstoord raakt, kan een schimmelinfectie optreden.