Minder dan een derde van de jonge Nederlandse vrouwen vrijt altijd veilig. Het overgrote deel gebruikt niet altijd een condoom, zo blijkt uit een onderzoek onder lezeressen van weekblad Viva.

Met een nieuwe partner gebruiken jonge vrouwen eerst meestal nog wel een condoom. Ruim een kwart wil minstens een paar keer het bed met elkaar hebben gedeeld voordat het zonder kan en 21 procent wacht er een paar maanden mee. 

Zo’n 17 procent doet het echter meteen de eerste keer al zonder en 3 procent gaat de tweede keer overstag. Een kwart van de ondervraagde vrouwen wacht ermee tot zij en haar partner allebei getest zijn op soa’s en hiv en 7 procent doet het altijd met condoom. 

Dat blijkt uit onderzoek dat weekblad hield onder 1.607 lezeressen van gemiddeld 33 jaar oud, in samenwerking met Aids Fonds Nederland.

Oraal

Van de vrijgezelle vrouwen zegt 59 procent tijdens de laatste vrijpartij geen condoom te hebben gebruikt. Ruim driekwart gebruikt nooit een condoom tijdens de orale seks, 12 procent doet dat af en toe. Slechts 4 procent gebruikt altijd een condoom en 5 procent heeft nog nooit iemand oraal bevredigd. 

Ook voor vrouwen die vreemdgaan (9 procent deed dat het afgelopen jaar) lijkt veilige seks geen prioriteit te hebben. Bijna driekwart van de vrouwen die vreemdgaan zegt het minimaal een keer onveilig te hebben gedaan. 

Ruim een kwart van de ondervraagde vrouwen gebruikt de pil of een ander voorbehoedsmiddel en vindt een condoom daarom overbodig. Bijna 20 procent vertrouwt erop dat de partner geen soa heeft en 15 procent vindt seks met condoom minder lekker. 

Zo’n 12 procent gebruikt geen condoom omdat ze zichzelf en haar partner heeft laten testen op soa’s en hiv,  6 procent wil graag een kind en 4 procent vindt het een hinderlijke onderbreking van de seks. 

Taboe

Van de vrouwen met een partner durft iets meer dan de helft aan het begin van de relatie niet voor te stellen om een hiv-test te doen. Dat praten over hiv een groot taboe is in Nederland onderschrijft maar liefst 79 procent. Praten over soa’s noemt 72 procent een taboe. 

De helft van de ondervraagde vrouwen heeft zich ooit laten testen. Zo’n 15 procent deed dat het afgelopen jaar. Van de vrouwen die een hiv-test lieten doen, bleek minder dan 1 procent ook daadwerkelijk geïnfecteerd. 

Jaarlijks horen 1.200 mensen in Nederland dat ze hiv hebben, 40 procent van de mensen met hiv weten niet dat ze geïnfecteerd zijn. Mensen die net geïnfecteerd zijn en het nog niet weten, dragen veel bij aan het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland.