Bijna een op de drie Nederlanders heeft na het schoonmaken wel eens last van handen, huid of luchtwegen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Bij het kiezen van schoonmaakproducten letten Nederlanders in eerste instantie op het resultaat, daarna de prijs en als derde de geur. Gezondheidsoverwegingen en het effect op het milieu staan op de vijfde en zesde plaats. Dat blijkt uit een onderzoek onder 576 Nederlanders door PanelWizard in opdracht van Lilly’s Eco Clean.

Bijna 63 procent van de ondervraagden zegt meestal reguliere middelen te kopen. Slechts 22 procent koopt meestal ecologische producten.

Toch heeft 30 procent wel eens last van handen, huid of luchtwegen na het gebruik van chemische middelen. Daarnaast is 23 procent bezorgd dat eigen of andermans kinderen schoonmaakmiddelen inslikken.

Resultaat

Op de vraag waarom ze geen ecologisch schoonmaakmiddel kopen, zegt  37 procent te twijfelen aan het resultaat. Zo’n 23 procent twijfelt aan de milieuvriendelijkheid en ruim 17 procent aan hoe gezond deze producten zijn. Tien procent is niet zeker over de veiligheid.

Nederlanders die wel voor ecologische middelen kiezen, doen dit vanwege het milieu (82 procent), voor de huid (38 procent), voor de handen (30 procent) of voor de luchtwegen (28 procent).

Voor bijna 30 procent geeft de veiligheid van het gebruik in de omgeving van eten de doorslag, voor 26 procent de veiligheid in de omgeving van kinderen.