Karl Lagerfeld, de hoofdontwerper van het Franse modehuis Chanel, het Italiaanse modehuis Fendi en zijn eigen label, viert dinsdag zijn 80e verjaardag. 

De ontwerper doet al jaren geheimzinnig over zijn geboortedatum. Lange tijd beweerde hij dat hij in 1935 of 1938 was geboren. Modejournalisten die de geboorteregisters in Hamburg, waar Lagerfeld is geboren, onderzochten, ontdekten echter dat hij wel degelijk in 1933 is geboren, zo meldt Vogue

Lagerfeld werd geboren als Karl Otto Lagerfelt. Later veranderde hij dat in Lagerfeld, omdat dat volgens hem meer commercieel klonk. Zijn vader was een rijke Duitse zakenman, zijn moeder was Zweedse. Lagerfeld studeerde tekenen en geschiedenis in Parijs en begon zijn carrière als assistent van Pierre Balmain. Bij modehuis Jean Patou werkte hij aan haute couture. 

In de jaren 60 begon hij als ontwerper bij Chloé, waar hij zou blijven tot 1997. In 1972 werd hij ook hoofdontwerper bij Fendi. In 1983 werd hij hoofdontwerper bij Chanel. Zijn eigen label richtte hij op in 1974.

Choupette

Lagerfeld werkt daarnaast ook als fotograaf, kunstenaar, redacteur, schrijver en regisseur. Hij is omstreden door de controversiële, soms beledigende uitspraken die hij doet. Tegenwoordig komt hij ook vaak in het nieuws om zijn geliefde kat Choupette.

Het is niet duidelijk waar de ontwerper zijn verjaardag viert. Zelf zegt hij zijn leeftijd niet belangrijk te vinden. Hij heeft al meerdere malen aangekondigd dat hij nooit met pensioen zal gaan.