Een voedingsinstituut in Parma heeft een lijst gepubliceerd met daarin tien Italiaanse eetregels, om hiermee te voorkomen dat toeristen culinaire blunders begaan.

Als grootse ergernis werden buitenlanders genoemd die cappuccino tijdens of na het diner nuttigen. Cappuccino is volgens de Italianen namelijk alleen een ontbijtdrank. Espresso daarentegen wordt wel na het eten gedronken.

Het instituut wil de rol van de Italiaanse kookkunst bevestigen en het regionale culinaire erfgoed beschermen tegen imitaties.

Daarnaast is het volgens het rapport niet de bedoeling om olijfolie in de pan de doen voordat pasta gekookt is, of risotto en pasta als bijgerecht te bestellen. "In Italië wordt dit beschouwd als heiligschennis", stelt Gennaro Contaldo, de mentor van chefkok Jamie Oliver.

Ketchup

Op de vierde plek van Italiaanse eetblunders staat ketchup gebruiken voor op de pasta. "Een culinaire zonde", zegt Contaldo tegen The Independent.

Ook vinden de Italianen dat toeristen moeten weten dat Spaghetti Bolognese in geen enkel restaurant in Bologna wordt verkocht. De beroemde saus werd traditioneel gekookt met tagliatella, in plaats van spaghetti.

Volgens het rapport zal pasta met kip nooit in Italië verkocht worden, terwijl Amerikanen dit juist als 'typisch Italiaans' beschouwen. "Het enige recept waarbij we met kip en pasta tegelijkertijd gebruiken is een kippenbouillon die vervolgens wordt gekookt met kleine stukjes pasta", aldus Contaldo.

Tafelkleed

Ondanks dat uitvinder Caesar Cardini van oorsprong een Italiaan was, is de beroemde Caesar salade vrijwel onbekend in Italië, net als de rood met wit geblokte 'Italiaanse' tafelkleden. "Al zijn er talloze Italiaanse restaurants in het buitenland die wel zo'n  tafelkleed gebruiken", concludeert het rapport.