Volgens Carine Roitfeld, de voormalige hoofdredacteur van de Franse Vogue, is de werkdruk van ontwerpers te groot geworden. Ze zouden daardoor minder creatief worden.

Dat zegt de toonaangevende styliste en redacteur in een interview met de website Style.com. Volgens Roitfeld moeten ontwerpers te veel collecties maken in te korte tijd.

"Het is zo moeilijk voor ontwerpers tegenwoordig. Hoe kan iemand zo veel shows produceren? Het minimum is nu vier shows per jaar", zo zegt Roitfeld. "Niet alle ontwerpers kunnen die druk aan. Kijk naar wat er gebeurd is met Alexander McQueen en John Galliano. Als je niet zo sterk bent als Karl Lagerfeld of Tom Ford, dan heb je last van die druk. Je wordt er minder creatief door."

Ook voor stylisten is het volgens Roitfeld ondoenlijk geworden om alles te volgen: "Stel je voor hoeveel shows we moeten zien. Het is krankzinnig! Na een maand ben je uitgeput."

Spektakel

Roitfeld vindt ook het jammer dat de modeweken zo’n mediaspektakel geworden zijn. "Je moet overal naar toe, journalisten komen overal vandaan. Er zijn zoveel bladen, zoveel hoofdredacteuren en belangrijke mensen die uitgenodigd moeten worden dat er geen ruimte meer is om modestudenten uit te nodigen. En dat is jammer, zij waren zo enthousiast dat ze de shows opwindend maakten. Het is nu allemaal te zakelijk geworden."
   
Toch houdt Rotifeld nog steeds van mode. "Soms zie je één goede show, zoals de show van Comme des Garçons, mijn favoriet. Zij laten niet alleen maar handtassen zien maar zijn creatief en daar wordt je blij van. Dus ik hou nog steeds van mode. Althans, dat denk ik."

Documentaire

Roitfeld was tien jaar hoofdredacteur van de Franse Vogue. Tegenwoordig publiceert ze haar eigen tijdschrift, CR Fashion Book. Een documentaire over Roitfeld, Mademoiselle C., ging vrijdag in New York in première.