Chef-kok Arjan Smit wil ontheffing aanvragen zodat hij volgend jaar opnieuw spreeuw in restaurant De Pronckheer in het Utrechtse Cothen kan serveren. 

Een spreeuw is beschermd, maar mag worden afgeschoten als hij schade veroorzaakt. In een restaurant serveren mag dan weer niet, zonder ontheffing.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vindt dat de spreeuw alleen op de menukaart kan mét een ontheffing. Dat heeft zij geantwoord op Kamervragen.

Smit wil ook ander wild dat wordt bejaagd gaan serveren. ''Het gaat ons om het principe dat goed, hoogwaardig vlees wordt weggegooid in plaats van geconsumeerd'', zei Smit vrijdag. Hij heeft nu wilde duif op het menu. Ook kraaien en muskusratten komen er volgens hem voor in aanmerking.

Vuilnisbak

''We bekijken wat we kunnen doen om te voorkomen dat goed vlees in de vuilnisbak verdwijnt, '' zei Smit over de het voornemen ontheffing aan te vragen. Hij vindt het raar dat afgeschoten wild vernietigd wordt omdat het mogelijk ziektes verspreidt terwijl boswachters kadavers van groot wild laten liggen. ''Kromme wetgeving'', aldus Smit.

De Pronckheer serveerde enkele weken spreeuw, geschoten in de boomgaard van zijn buurman. Dat past in het beleid van het restaurant, dat vooral producten uit de streek verwerkt. De Partij voor de Dieren had er Kamervragen over gesteld.