Miss World Nederland zit er niet mee dat ze haar bikini thuis mag laten voor de Miss World-verkiezing in Indonesië aankomende maand.

Deze ronde gaat dit jaar niet door na protest door moslimgroeperingen, maar dat doet volgens Jacqueline Steenbeek, die Nederland in Indonesië gaat vertegenwoordigen, niets af aan de wedstrijd. "Miss World houdt meer in dan alleen een bikinironde", zegt de 24-jarige blondine.

"Ik vind het juist goed dat er meerdere facetten worden beoordeeld en dat ze verder kijken dan alleen je lichaam in bikini", zegt Steenbeek, die eind vorig jaar werd gekozen als Miss World Nederland. "We worden in Indonesië een maand lang gevolgd, dan weten ze op een gegeven moment wel hoe je lichaam eruit ziet."

Steenbeek vertrekt maandag naar Indonesië en de finale is pas op 28 september. De missverkiezing begint op het moment dat de blondine het vliegtuig instapt, zegt Kim Kötter, die als organisator en coach betrokken is bij Miss Nederland.

Zelf werd ze in 2002 elfde bij de Miss Universe-verkiezing in Puerto Rico. "Ze gaan naar ambassades, bezoeken goede doelen, doen mee aan sportevenementen, en alles telt mee", legt Kötter uit.

Niet sexy

Volgens Kötter is de bikinironde wel degelijk belangrijk voor een missverkiezing, maar is het niet bedoeld als sexy element: "Je kunt in een bikini nu eenmaal het beste zien hoe iemands lijf eruit ziet en ook hoe iemand beweegt."

Daarom is er ook dit jaar waarschijnlijk nog wel een ronde waarin de internationale schoonheden in badpak en met omslagdoek om op het strand lopen. Dat onderdeel wordt op het niet-islamitische eiland Bali gehouden, en wordt niet tijdens de finale uitgezonden op televisie, zoals in eerdere jaren wel gebeurde.

Negatieve reacties

Zorgen over de veiligheid van de missen maakt Kötter zich niet, ondanks negatieve reacties vanuit Indonesië. Deze week nog heeft een belangrijke islamitische raad zich tegen het evenement uitgesproken en een militante islamitische groep heeft protesten aangekondigd.

"Veiligheid staat altijd voorop bij een missverkiezing", stelt Kötter. "Er zijn 120 landen bij elkaar. Je kunt je niet voorstellen hoeveel beveiliging daar altijd mee gepaard gaat. Bovendien heeft Jakarta zelf aangegeven dat ze de missverkiezing graag willen organiseren."

Het evenement is volgens Kötter juist een kans voor interactie. "Het is een mooi instrument om van elkaars cultuur te leren."