Bij het Zweedse schoenenmerk Gram hangt de prijs van een paar schoenen af van het gewicht. De schoenen worden per gram verkocht.

Het merk werd in 2005 opgericht door ontwerper Alexis Holm en zijn zakenpartner Anna Stenvi. In eerste instantie verkocht het merk alleen sneakers, maar inmiddels bestaat het assortiment ook uit allerlei soorten schoenen en tassen.

Alle producten van het merk worden per gram verkocht. Dit betekent ook dat schoenen in een kleinere maat iets goedkoper zijn.

Het goedkoopst is een paar sneakers van 352 gram, een paar laarzen van 497 gram is het duurst. Op alle producten staat het gewicht vermeld.

Lichtgewicht

"Mensen denken dat we alleen lichtgewicht schoenen maken", zegt Holm tegen Daily Mail. "Maar dat is niet waar. Het gewicht vermelden was in eerste instantie een originele manier om elk paar schoenen een naam te geven." 

Het bedrijf is inmiddels gevestigd in Hong Kong, waar Holm aan zijn volgende collectie werkt. "In Hong Kong worden vaker allerlei materialen, kleuren en stijlen gemixt en dat past bij wat ik doe. Als sommige schoenen er te gek uitzien voor een Zweeds ontwerp, dan komt door de invloed van Hong Kong."