Modeketen Hennis & Mauritz (H&M) gaat in de toekomst kleding laten maken in Ethiopië, om zo te kunnen voldoen aan de enorme vraag van de markt.
 

Het Zweedse bedrijf laat al jaren kleding maken in Azië, waarvan het meest in Bangladesh. Een samenwerking aangaan met Ethiopië zou volgens een leverancier van H&M een goede keuze zijn. 

Dit betekent volgens het merk niet dat er niet meer in Bangladesh geproduceerd zal worden. H&M tekende in mei een veiligheidsplan, nadat in april een fabriekscomplex in Bangladesh instortte, waarbij meer dan 1100 mensen om het leven kwamen. 

In het plan eisen de bonden dat fabrieken aangepast worden, zodat textielarbeiders in een veilige omgeving kunnen werken. 

Mogelijkheden

In de toekomst wil het bedrijf een miljoen kledingstukken per maand vanuit Ethiopië  gaan exporteren, zo meldt The Wall Street Journal.

''Als wereldwijd groeiend bedrijf moeiten we continu kunnen garanderen dat we de capaciteit hebben om in een snel tempo te kunnen blijven leveren'', stelt een H&M woordvoerster.

''We doen dit door het verhogen van de productie in onze bestaande productiegebieden, en te kijken naar nieuwe mogelijkheden.''

Productiekosten

Ethiopië is geen nieuwkomer in de textiel-en kledingindustrie. Het land heeft ambitieuze groeiplannen in de komende jaren. De eerste kledingfabrieken in het land werden gebouwd in 1939 tijdens de fascistische Italiaanse bezetting.

Volgens de woordvoerster kan de grootschalige productie dit najaar beginnen. H&M voegt zich bij een groot aantal rivalen die op zoek zijn naar alternatieven productiegebieden. In geheel Azië, vooral in Zuid-China, blijven de productiekosten stijgen.