Seksueel actieve vrouwen die een condoom gebruiken tijdens het vrijen hebben een grotere hoeveelheid gezonde bacteriën in hun vagina dan vrouwen die geen condoom gebruiken.

Dit blijkt uit onderzoek voor tijdschrift PLOS One. Voor het onderzoek werden 164 vrouwen tussen 18 en 45 jaar onderzocht, die verschillende vormen van anticonceptie gebruikten. 

77 deelnemers gebruikten voor het onderzoek een condoom, 57 een spiraaltje en 35 vrouwen een methode waarbij zij zich een aantal dagen van seks onthielden in de periode waarin de kans op zwangerschap het grootst was.

Bacteriën

Volgens de onderzoekers zorgen condooms ervoor dat de lactobacillen, een groep bacteriën die de natuurlijke flora van de vagina beschermt, het meest worden behouden tijdens een vrijpartij. De populatie van deze bacillen was groter bij de groep vrouwen die een condoom gebruikten.

De bacteriegroep, die onder andere melkzuur en koolwaterstof produceert, helpt de vagina haar gemiddelde pH-waarde van 4,5 te behouden, waardoor bacteriën worden geblokkeerd en infecties worden tegengehouden. Dit is te vergelijken met de zuurgraad van bier of tomatensap.

Sperma

Seksuele activiteit waarbij sperma vrijkomt (wat een pH waarde van tussen de 7,2 en 7,8 heeft) zou volgens de onderzoekers eerder het ecosysteem van de vagina verstoren. Anticonceptie in de vorm van een condoom zou hierdoor zorgen voor een kleinere kans op infecties.