Uitgaansgelegenheden voor homo's in een aantal grote Amerikaanse steden weigeren Russische wodka te serveren uit protest tegen de antihomowetten die onlangs door president Poetin zijn getekend.

Homoseksuelen in Rusland kunnen nu worden opgesloten als zij 'propaganda' maken voor hun geaardheid. Dit heeft de afgelopen weken al geleid tot een aantal gewelddadige confrontaties tussen homoactivisten en de Russische politie.

Onlangs werd een aantal Nederlanders korte tijd vastgehouden in Rusland omdat ze jongeren naar hun mening over homoseksualiteit vroegen.

De actie begon eerder deze week in Chicago en is inmiddels overgenomen door homobars in Los Angeles en Florida, zo meldt de Huffington Post. Ook de invloedrijke journalist Dan Savage riep op tot een boycot van Russische wodka.

Winterspelen

Onder homoactivisten groeit inmiddels ook de roep om de Olympische Winterspelen van 2014, die plaats zullen vinden in Rusland, te boycotten. 

Het is niet duidelijk of er ook al in Nederland bars zijn die de oproep hebben overgenomen. Amsterdam viert momenteel de Gay Pride, die dit jaar mensenrechten als thema heeft. De acceptatie van homoseksuelen en lesbiennes, en het gebrek daar aan op veel plaatsen in de wereld, staat centraal.