Amsterdam krabbelt op als homostad

Na een aantal moeizame jaren krabbelt Amsterdam overeind als populaire bestemming voor homo's en lesbiennes uit binnen- en buitenland. 

Het afgelopen jaar zijn in de stad tal van initiatieven ontplooid om de reputatie van Amsterdam als tolerante en gastvrije stad te versterken. 

"Amsterdam presenteert zich niet langer als gay capital, een pretentieuze titel die niet langer waar te maken viel", zegt Sebas van der Sangen van Amsterdam Marketing in het Parool. "In plaats daarvan spreken wij van een gay destination: een ruimer begrip, dat op de hele stad slaat en niet alleen op de aanwezigheid van een paar gay bars."

Dal

Er waait volgens Van der Sangen een nieuwe wind door de gayscene, sinds gemeente, ondernemers en culturele instellingen in 2012 de handen ineensloegen om uit het dal te raken, dat onder meer was veroorzaakt doordat in 2010 een aantal populaire uitgaansgelegenheden in de Reguliersdwarsstraat verdwenen.

Van der Sangen: "Er zijn samenwerkingsverbanden ontstaan die op allerlei plekken nieuwe initiatieven hebben genomen. Er worden feesten gegeven met internationale allure. Dat is natuurlijk heel goed voor de reputatie van Amsterdam."

Pride

Zaterdag gaat in Amsterdam de Gay Pride van start, een week van feesten en evenementen. De botenparade op de grachten van volgende week zaterdag is het hoogtepunt.

Lees meer over:
Tip de redactie