Een onafhankelijk Frans onderzoeksbureau is een onderzoek gestart naar de Amerikaanse modeketen Abercrombie & Fitch.

De Amerikaanse retailer zou zich schuldig maken aan het selecteren van personeel op basis van uiterlijk. Volgens Defenseur des Droits, die gespecialiseerd is in discriminatiezaken, heeft Abercrombie & Fitch mogelijk personeel aangenomen dat in eerste instantie ingehuurd werd als model, maar vervolgens gebruikt werden als verkoper. Dat meldt Vogue.co.uk.

"Hoewel de fysieke verschijning rechtmatig een belangrijke en bepalende factor is voor het aannemen van professionele modellen, geldt dat niet voor commerciële medewerkers", aldus Dominique Baudis, directeur van het Franse onderzoeksbureau. 

Mooie mensen

Abercrombie & Fitch directeur Mike Jeffries heeft in een interview in 2006 ooit verklaard dat zijn merk uitsluitend gericht is op mooie mensen. Ook een andere manager binnen het bedrijf zou hebben geroepen dat de hun collecties niet bedoeld zijn voor arme mensen.

Defenseur des Droits wil het onderzoek eind 2013 afsluiten en daarna de conclusies aan de Amerikaanse modeketen presenteren. De kans dat het tot een rechtszaak komt is gering. Het kan alleen tot een rechtszaak komen als een slachtoffer van discriminatie zich meldt, niet door enkel en alleen een onafhankelijk onderzoeksbureau.