Amsterdam maakt zich op voor Gay Pride

De roze gemeenschap maakt zich op voor de Gay Pride 2013. Zaterdag begint de themaweek met een receptie voor bijna 300 genodigden en de eerste feesten om op te warmen. 

Met talloze evenementen, exposities en culturele en sportieve manifestaties wordt in de dagen daarna toegewerkt naar het hoogtepunt op zaterdag 3 augustus, de jaarlijkse botenparade op de Amsterdamse grachten.

Het thema van de Gay Pride dit jaar is Reflect. Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in Nederland kunnen stilstaan bij hun vrijheid die ze eigen land hebben verworven.

''Zonder daarbij uit het oog te verliezen dat het voor veel scholieren vooralsnog verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen, omdat scholen nog altijd geen veilige omgeving zijn’’, tekent directeur Irene Hemelaar van de organiserende stichting ProGay daarbij aan.

''En perfect is Nederland niet met een achtste plek in een ranglijst van Europese landen als het gaat om gelijke rechten en acceptatie van LHBT's.''

Louis van Gaal

Zaterdag 3 augustus varen er voor de 18e maal 80 versierde boten door de Amsterdamse grachten. Voor het eerst in de geschiedenis doet de KNVB mee met een voetbalboot. Aan boord staan onder anderen bondscoach Louis van Gaal, bondsvoorzitter Michael van Praag, trainers en spelers.

Human Rights Watch en Hivos doen mee in een boot die vaart onder de vlag van hun campagne Wanted for Love. Aan boord bevinden zich meer dan 10 Afrikaanse activisten die met voormalig Kamerlid Boris Dittrich van Human Rights Watch aandacht vragen voor de moeilijke positie van LHBT’s in Afrika.

In drie Afrikaanse landen staat op homoseksualiteit de doodstraf en in meer dan 38 Afrikaanse landen is het bij wet verboden. ''Wereldwijd is homoseksualiteit in 76 landen strafbaar en in 5 landen riskeren mensen de doodstraf'', zegt Dittrich.

Lees meer over:
Tip de redactie