Rokende ouders geven minder geld uit aan kinderen

Rokende ouders geven in de economische crisis minder geld uit aan hun kinderen dan ouders die niet roken.

Ook zouden rokers bezuinigen op kerst- en verjaardagscadeautjes en minder kleding voor hun kinderen kopen zodat ze meer geld over houden om sigaretten te halen.

Daarnaast zijn verslaafden zelfs eerder geneigd om van vrienden of familie te stelen om aan hun behoefte te kunnen voldoen.

Dit blijkt uit onderzoek van Pfizer, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, waarbij 6271 nicotineverslaafden ondervraagd werden over hun rookgedrag in moeilijke tijden.

Prijzig pakje

De enquête, die het gedrag van rokers onderzocht, ontdekte ook dat zestig procent van de rokers weigerde om meer dan 9 euro te betalen voor een pakje sigaretten. 

Eén procent van de ondervraagden gaf aan een verbazingwekkende 46 euro te willen betalen voor een pakje als dit nodig zou zijn, meldt Dailymail.

Stelen

17 procent van de ondervraagden zei te hebben bezuinigd op eten en drinken voor hun kinderen en 35 procent verminderde de hoeveelheid traktaties die zij hen gaven.

Bijna negen procent -gelijkstaand aan 350 van de ondervraagden- had wel eens geld gestolen uit de spaarpot van hun kind om sigaretten te halen.

Sommige ondervraagden zeiden liever hun verwarming uit te zetten en dikke truien te dragen om stookkosten te besparen om zich sigaretten te kunnen veroorloven.

Stoppen

Volgens Sarah Jarvis, die betrokken is bij de Pfizer-campagne, zijn de meeste rokers zich volledig bewust van de financiële last die roken met zich meebrengt.

''Toch kiest de overgrote meerderheid er niet voor om te profiteren van de gratis hulp die voor hen beschikbaar is'', stelt Jarvis.

Zo’n 70 procent van de rokers zegt nog steeds te willen stoppen. ''Helaas is slecht drie procent van de rokers die zonder hulpmiddelen stoppen na een jaar nog steeds rookvrij.''

Lees meer over:
Tip de redactie