John Casablancas, de oprichter van het beroemde modellenbureau Elite Models, is op 70-jarige leeftijd overleden aan kanker. Hij was de manager van tal van wereldberoemde modellen.

Casablancas (New York, 1942), die de laatste jaren in Miami woonde, overleed zaterdag in Rio de Janeiro, in Brazilië. Hij werd daar behandeld voor kanker. Dat meldt de New York Times.

In 1972 richtte hij Elite Model Management op in Parijs. Gedurende dertig jaar begeleidde hij de carrières van modellen als Cindy Crawford, Naomi Campbell, Carol Alt, Linda Evangelista, Claudia Schiffer, Andie MacDowell, Kim Alexis, Paulina Porizkova, Iman, Heidi Klum en Gisele Bündchen.

Playboy

Casablancas en Elite Models veranderden de modellenindustrie. Hij hield van feesten en mooie vrouwen, leefde als een playboy en wist van zijn modellen wereldberoemde sterren te maken, iets dat niet eerder was voorgekomen in de modellenwereld.  

Casablancas lag ook regelmatig onder vuur. Zo had hij affaires met minderjarige modellen. In 1983, hij was toen 41, betekende zijn relatie met de destijds 16-jarige Stephanie Seymour, het einde van zijn tweede huwelijk met voormalig model Jeanette Christjansen.

Drugs

In 1999 zond de BBC een undercoverdocumentaire uit, waarin te zien was hoe agenten van Elite opschepten over drugsgebruik en seks met jonge modellen. Alhoewel Casablancas niet genoemd werd in de documentaire, werd zijn reputatie er door beschadigd. Een jaar later ging hij met pensioen.

"Waar ik het meeste spijt van heb, is dat ik het supermodel heb gecreëerd", zei hij in 2000 tegen de Telegraph. "Ze kunnen onmogelijk zijn. Elite heeft er voor gezorgd dat de tarieven van modellen tot ongelofelijke hoogte zijn gestegen, maar geen enkel model heeft me er ooit voor bedankt. Ik heb er genoeg van."