'Light frisdrank zorgt voor gewichtstoename'

Een blikje light frisdrank drinken per dag zorgt voor gewichtstoename en verhoogt de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. 

De kunstmatige zoetstof aspartaam lijkt de light versie net zo schadelijk te maken als gewone frisdranken met suiker zijn.

Dit blijkt uit 15 grote gezondheidsonderzoeken van over de hele wereld die de afgelopen 40 jaar uitgevoerd zijn, meldt The Daily Telegraph.

Uit een aantal van deze onderzoeken valt te concluderen dat mensen die regelmatig light dranken consumeerden een vergroot risico hebben op verschillende ziekten, maar ook op overgewicht en obesitas. Het meer dan gemiddeld drinken van light frisdranken kan zelfs het risico op diabetes verdubbelen.

Mensen die de drankjes niet nuttigden, hadden deze verhoogde risico's niet. 

Kunstmatige zoetstoffen

De meest waarschijnlijke reden is dat de zoetstoffen voor een teveel aan energie zorgen. Ook geven de kunstmatige zoetstoffen de hersenen geen signaal dat de maag vol is, dus blijven mensen door eten. Dit zorgt op langere termijn voor overgewicht.

Professor Swithers, van de Purdue Universiteit in Indiana in de Verendigde Staten, stelt: "De boodschap van de algemene gezondheidszorg is dat de consumptie van suiker beperkt moet worden, maar deze moet eigenlijk uitgebreid worden tot het beperken van alle zoetstoffen."

Tip de redactie