Een groep van 17 Amerikaanse modebedrijven heeft woensdag aangekondigd te gaan investeren in de veiligheid van Bengaalse kledingfabrieken. Er is echter al direct kritiek op de plannen.

De groep, waar onder meer Walmart, Macy's, Northstrom, Gap en Target onderdeel van zijn, kondigde woensdag in Washington aan de komende 5 jaar minimaal 32 miljoen euro te investeren in de veiligheid van de fabrieken van hun Bengaalse toeleveranciers.

Ze willen onder andere de brandveiligheid en de arbeidsomstandigheden gaan verbeteren.

De modebedrijven zien hun plan als een aanvulling op een eerder initiatief van ruim 70, voornamelijk Europese bedrijven. Ze zeggen er de omstandigheden in zo'n 500 Bengaalse kledingfabrieken mee te gaan verbeteren, zo meldt WWD.com

Leningen

Daarnaast stelt de groep ruim 76 miljoen euro beschikbaar voor leningen, waarmee de fabrieken noodzakelijke verbeteringen kunnen doorvoeren. Ook zijn ze van plan om alle fabrieken het komende jaar te inspecteren.

Binnen drie maanden moet de veiligheid verbeterd zijn en moet er een democratisch gekozen vertegenwoordiging van werknemers in alle fabrieken komen. Daartoe wil de groep nauw samenwerken met de Bengaalse autoriteiten.

Kritiek

Er is echter al direct kritiek op de plannen, onder meer van de Clean Clothes Campaign, die het plan een 'ineffectieve voortzetting van eerdere plannen' noemt. Het plan zou 'wel de retoriek, maar niet de daadkracht' van het eerdere Europese plan overgenomen hebben.

Er is ook kritiek op het feit dat de Amerikaanse bedrijven weigeren zich aan te sluiten bij het Europese initiatief, waarbij modebedrijven de verantwoordelijkheid op zich nemen om onveilige fabrieken ingrijpend te verbouwen. De Amerikaanse bedrijven willen zich daartoe niet verplichten.

Veiligheid

De groep van Amerikaanse modebedrijven vindt echter dat ze met hun plan de veiligheid en de arbeidsomstandigheden in Bangladesh enorm verbeteren.

Ze zijn van mening dat samenwerking met de Bengaalse fabrikanten en het delen van de verantwoordelijkheid tot betere resultaten zal leiden. Het plan moet binnen vier weken in werking treden.