Presentatrice Lieke van Lexmond is het gezicht van Smeer je in, een campagne van onderzoeksarts Jetske Ultee waarin mensen gewaarschuwd worden voor de gevolgen van zonnebrand.

De presentatrice vertelt in het filmpje voor de campagne hoe ze haar zonnegedrag heeft veranderd. "Ik heb wel eens een boottrip gemaakt en kon ik daarna een nacht niet slapen van de verbranding", aldus Van Lexmond. Daarna had de presentatrice haar lesje geleerd.

Pigmentvlekken

"Mijn zus wist al van jongs af aan dat ze zich in moest smeren. Ik heb periodes gehad waarin ik mijzelf vol in de zon heerlijk in de olie zette. Je voelt je tijdelijk heel knap als je bruin bent, maar ik ben het ouder worden met volledige verzakking, heel veel rimpels en pigmentvlekken nu voor", zo voegt de presentatrice er aan toe. "Mijn factor? Dertig. Voor minder ga ik niet."

"Ik vind dat Nederland zijn kop in het zand steekt", zegt Ultee. "We denken dat het hier zo’n vaart niet loopt omdat het vaak bewolkt is. Maar schadelijke UVstralen komen ook dwars door wolken heen."

Huidkanker

"De kans op huidkanker zal de komende jaren schrikbarend toenemen, zo blijkt uit epidemiologisch onderzoek. Terwijl we weten dat circa 90 procent van de gevallen wordt veroorzaakt door de zon en dat de ergste schade juist optreedt in de kindertijd."

Ook Daphne Deckers, Fajah Lourens, Liza Sips, Barry Atsma, Dorian van Rijsselberghe, Froukje de Both, Anna Drijver en Johnny Heitinga werken mee aan de campagne.