Steeds meer mensen blijken allergisch te zijn voor methylisothiazolinon, een stof die aan cosmetica wordt toegevoegd als conserveermiddel.

Bij een op de tien mensen die naar een dermatoloog gaan vanwege eczeem of een huidallergie wordt het probleem veroorzaakt door  het conserveermiddel. Dat blijkt uit onderzoek van St. John’s Institute of Dermatology in Londen en Nottingham University Hospitals. Vergelijkbare onderzoeken uit Denemarken en Australië komen tot dezelfde bevindingen.

"Het is niet eerder voorgekomen dat zoveel mensen allergisch bleken te zijn voor een stof in cosmetica", zegt Dr. John Fadden van het St. Thomas Hospital in Londen. "Het zal de komende tijd waarschijnlijk nog erger worden."  

Shampoo

"Het is een epidemie", voegt Dr. John English van Nottingham Unitversity Hospitals er aan toe. "Er moet onmiddellijk iets tegen gedaan worden. We zien elke dag nieuwe patiënten. Mensen weten niet dat het door cosmetica komt en blijven de producten gebruiken."

Methylisothiazolinon werd in 2005 goedgekeurd door de EU, waarna het steeds vaker is gebruikt bij de productie van zonneproducten, gezichtscrèmes, shampoos en reinigingdoekjes van diverse grote merken, zo meldt de Daily Mail