De Amerikaanse kunstenaar Nickolay Lamm heeft een nieuwe versie van de Barbie-pop gecreëerd met verrassend realistische maten.

De 24-jarige Lamm ergerde zich dood aan de oorspronkelijke afmetingen van Barbie. ''Als we kritiek mogen hebben op magere modellen, moeten we op zijn minst open staan voor de negatieve invloed die de Barbie-pop kan hebben op jonge meisjes'', stelt hij.

Volgens de kunstenaar zou de oorspronkelijke Barbie met een BMI van 16,24 passen bij de criteria van iemand met anorexia. Daarom gebruikte hij de gemiddelde afmetingen van een 19-jarige Amerikaanse vrouw om een 3-D printmodel van de nieuwe Barbie te maken.

Lamm fotografeerde zijn nieuwe pop naast een standaard Barbie-pop om het verschil duidelijk te maken. De fotoreeks met de twee poppen toont volgens hem een even knappe Barbie, maar deze keer mét realistische maten

Onrealistisch lichaam

Met haar lange benen en dunne taille, is ’s werelds beroemdste pop al lange tijd het doelwit van kritiek onder feministen en andere vrouwengroepen. Volgens hen bevordert de pop een ongezond idee van het lichaamsbeeld bij meisjes, meldt Daily Mail.

Lamm kwam er in zijn onderzoek achter dat Barbie-poppen een onrealistische maat van 36-18-33 hebben in vergelijking tot de gemiddelde maat van 32-31-33 onder 19-jarigen. De gemiddelde vrouw heeft ongeveer 100 centimeter aan heupomtrek.

Kritiek

Sprekend over zijn passie, zei hij: ''Ik heb altijd graag getekend,  Ik ging bijna naar een kunstacademie in plaats van de universiteit. Ik combineer kunst en onderzoek samen om boeiende illustraties te creëren.''

De kunstenaar begrijpt de kritiek op zijn eerdere Barbie-projecten totaal niet. ''Mensen beweren dat speelgoed geen kwaad kan doen.  Bovendien ziet Barbie er eigenlijk best goed uit in de foto's die ik heb gemaakt. Wat houdt Mattel tegen om er een te maken?''