Kinderen die regelmatig verzorgd worden door hun grootouders hebben 22 procent meer kans op overgewicht vanwege extra traktaties die ze tijdens een bezoek krijgen. 

Dit blijkt uit Fins onderzoek gepubliceerd door Evolutionary Psychology, meldt de Daily Mail.

Experts verklaren deze cijfers door het natuurlijke instinct dat grootouders hebben om hun kleinkind te overvoeren om hun overlevingskans te verhogen.

Voor het onderzoek werden 9000 Britse gezinnen met een kind tussen de negen maanden en de drie jaar oud over een periode van twee jaar gevolgd.

Obesitas

Experts concluderen dat kinderen die door hun ouders of een jonge oppas worden verzorgd, aanzienlijk minder kans hebben op overgewicht of obesitas.

Met name het uitstellen van het starten van een gezin zorgt ervoor dat grootouders steeds ouder en zwakker zijn in vergelijking met vorige generaties.

Ook zouden grootouders minder bewegen en met name grootmoeders eerder geneigd zijn om kinderen met koekjes en cake te trakteren.

Niet meer nodig

Dr. Antti Tanskanen van de Universiteit van Helsinki stelt dat deze traditionele manier van voeden allang niet meer nodig is vanwege de afgenomen kindersterfte.

Psycholoog Dr Aric Sigman meent dat grootouders tegenwoordig ook minder bewust zijn van de voedingswaarde van voedsel.

"Het begrip voedingswaarde komt voor hen uit een ander tijdperk. Hierdoor realiseren ze zich minder goed wanneer ze hun kleinkind te veel of te vet eten geven", stelt Sigman.