De Eiffeltoren, Leonardo da Vinci, Italiaans eten en democratie zijn volgens velen hoogtepunten van de Europese cultuur. 

Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van het Duitse Goethe-Instituut.

Hoewel de resultaten per land verschillen, vindt maar liefst 42 procent van de ondervraagden de Italiaanse keuken het lekkerst.

Een kwart van de deelnemers vindt de wereldberoemde Italiaan Da Vinci de beste kunstenaar.

Vincent van Gogh is de enige Nederlander in de top 10 van beste kunstenaars. Met een 5e plaats staat hij net onder de componist Mozart. Nederlanders zelf zetten Rembrandt van Rijn op 1, boven achtereenvolgens Pablo Picasso en Van Gogh.

Verder wordt de Duitse bondskanselier Angela Merkel door 18 procent van de Europeanen als belangrijkste politicus ooit gezien. Daarmee laat ze de Franse Napoleon Bonaparte ver achter zich, die op nummer 8 staat. Winston Churchill staat op de 2e plaats. Nederlanders plaatsen de Brit echter boven Merkel.

Beste film

De beste film is de Italiaanse tragikomedie La vita è bella over een Joodse man en zijn zoontje in de Tweede Wereldoorlog.

Het doel van het onderzoek was de discussie over Europese identiteit weer te openen. Ruim 22.000 mensen uit 30 landen deden mee aan de enquête. De Duitsers waren de grootste groep. Bijna 3400 oosterburen vulden de vragenlijst in. Onder de deelnemers waren ruim 200 Nederlanders.