Bijna 40 procent van de Nederlanders rust tijdens een vakantie het liefst uit. Ook meer tijd voor het gezin en een tijdje in een andere omgeving zijn, worden belangrijk gevonden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Tropic Travel onder 1000 Nederlanders. Van de ondervraagden zegt 38 procent dat uitrusten de belangrijkste reden is om op vakantie te gaan.

Een vijfde vindt meer tijd met het gezin doorbrengen belangrijk en 13 procent geniet het meest van een andere omgeving. Zon en strand staan met 12 procent op de vierde plaats.

Ook culturele aspecten zijn belangrijk. Driekwart van de ondervraagden vindt dat een wandeling door een oude stad een vakantie compleet maakt. Iets meer dan 40 procent bezoekt graag een kasteel en 39 procent gaat naar musea. Slechts 10 procent, vooral 60-plussers, doet dit onder begeleiding van een gids.

Yoga

Zo'n 75 procent van de ondervraagden wil tijdens de vakantie graag naar een wijnproeverij en 70 procent verdiept zich in de lokale keuken door middel van een workshop. Minder in trek zijn workshops voor bijvoorbeeld yoga, fotografie, dansen of taallessen. 

De helft van de ondervraagden controleert bij aankomst direct of het vakantieverblijf schoon is. Bijna 40 procent controleert het sanitair en 37 procent checkt de bedden. Ruim een derde van de vakantiegangers ergert zich als de accommodatie niet overeenkomt met wat is beloofd. 

Laptop

Tevens blijkt uit het onderzoek dat 57 procent van de vakantiegangers de mobiele telefoon meeneemt. Een kleine 45 procent neemt boeken mee en 28 procent de laptop of tablet.

Zo'n 40 procent maakt tijdens de vakantie gebruik van Facebook of Twitter.