Nederlanders gaan weer op vakantie naar Griekenland. 

De financiële crisis en bijbehorende onrust in het land zorgden voor een daling van het aantal lange vakanties naar het mediterrane land, maar in 2012 groeide het aantal boekingen weer aanzienlijk.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2012 werden er 637.000 lange vakanties geboekt naar Griekenland. Dat is nog altijd minder dan tijdens de topjaren 2007 en 2008 (730.000), maar een stuk meer dan de 588.000 van 2011.

In 2013 is het aantal vliegvakanties naar het land opnieuw met zo’n 9 procent gestegen, zien ze bij de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). Ook TUI Nederland, waar onder meer Arke, Kras en Holland International onder vallen, herkent de opleving.

''Er was een duidelijke daling toen er veel onlusten waren in het land, maar nu is dat uit het nieuws verdwenen en trekt het aantal vakanties snel weer aan’’, aldus een woordvoerster van TUI. ''Griekenland is voor Nederlanders een heel acceptabel vakantieland, dus zodra de zorgen verdwijnen, gaan mensen weer.’’

Top 3

Met de stijging van 9 procent ''staat Griekenland weer in de top 3 van vliegbestemmingen, samen met Turkije en Spanje’’, aldus een woordvoerster van de ANVR. Overigens is het aantal boekingen voor deze zomerperiode over de hele linie vooralsnog iets lager dan vorig jaar, weet zij. Het aantal geboekte vliegvakanties is echter ongeveer gelijk gebleven.

Naast de weergekeerde rust in Griekenland doet overigens het slechte weer in Nederland ook een duit in het zakje. Bovendien zijn de afgelopen jaren de prijzen voor reizen naar Griekenland gedaald, maar die stijgen inmiddels weer. ''Dat is een kwestie van vraag en aanbod’’, aldus de woordvoerster van TUI.