Moeders die samenwonen en geen samenlevingsovereenkomst hebben, worden vaker financieel de dupe als de relatie stukloopt.

Dat is een van de conclusies van een onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen. Uit het onderzoek blijkt dat slechts een op de twee ongehuwde paren iets heeft geregeld. Veel Nederlanders zijn niet op de hoogte van het belang van een samenlevingsovereenkomst. 

Zo'n overeenkomst kan het verschil maken als bijvoorbeeld een van de partners plotseling overlijdt, als iemand minder wil werken vanwege de kinderen of wanneer een van hen een eigen bedrijf is begonnen.

Als iemand bijvoorbeeld 2 ton erft door het overlijden van de partner, moet diegene zonder overeenkomst ruim 67.000 euro erfbelasting betalen. Mensen die getrouwd zijn of voorwaarden hebben vastgelegd, zijn daarvan uitgesloten.

De Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) vindt het 'verontrustend' dat veel mensen geen overeenkomst hebben. "Wij wisten dat veel samenwoners niets regelen en dat het hoog tijd was voor een grootscheepse en pro-actieve voorlichtingscampagne. Maar sommige conclusies zijn ronduit schokkend."

Samenwonende moeders

Volgens RUG-professor Leon Verstappen zouden vooral samenwonende vrouwen met kinderen in financiële problemen komen als de relatie stopt. Deze groep zou na een breuk 'schrikbarend vaker' onder de armoedegrens uitkomen dan getrouwde vrouwen in dezelfde situatie. 

Zo'n 20.000 ongetrouwde vrouwen kregen acute financiële problemen toen zij uit elkaar gingen. Onder de groep getrouwde vrouwen ging het om 1500 vrouwen. 

Voor gescheiden vrouwen gelden alimentatieregels. Ook beschermt het huwelijksvermogensrecht degene die minder inkomen heeft. Stellen die samenwonen moeten dat zelf vastleggen in een samenlevingsovereenkomst.

Ongehuwde vrouwen met kinderen gaan er na een relatiebreuk gemiddeld 14 procent in koopkracht op achteruit. Mannen gaan er juist 23 procent op vooruit.

Volgens de statistieken van het CBS zijn er ruim 836.000 ongetrouwde stellen, dat is eenvijfde van alle paren.