Smakken, slurpen en snurken: een kwart van de mensen vindt dit soort menselijke geluiden zó afschuwelijk, dat ze er woedend van worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Psychologie Magazine.

Het tijdschrift vroeg "Welke menselijke geluiden vindt u zó afschuwelijk dat ze u echt kwaad maken?" Zo'n 2000 mensen reageerden op de poll. Ze mochten meerdere categorieën aankruisen.

Eet- en ademgeluiden roepen de meeste afkeer op: ruim een kwart zegt woest te worden van eetgeluiden (zoals smakken, slurpen, slikken of kauwen), en bijna een kwart zegt dat van ademgeluiden (zoals snurken, neus ophalen, kuchen of niezen).

Zich herhalende geluiden (zoals wippen met een voet of op tafel tikken) of geluiden die mensen met hun handen maken (zoals aan een velletje pulken, typen of met een pen klikken) drijven ongeveer een op de zes mensen tot waanzin. Verder worden gillende kinderen, knarsetanden, en met een lepel over de bodem van een bakje schrapen vaak genoemd als geluiden die veel ergernis oproepen.

Misofonie

Wie op dit soort menselijke geluiden reageert met extreme woede, irritatie of walging, lijdt mogelijk aan misofonie. Dat stellen onderzoekers van het AMC in Amsterdam, die recentelijk een groep van deze mensen onderzochten.

Onder de onderzochte misofoniepatiënten scoorden eetgeluiden ook het hoogst, maar dan in nog heftiger mate; maar liefst 80 procent vindt ze onverdraaglijk. Van ademgeluiden raakt 65 procent zeer geïrriteerd, en tikken op een toetsenbord of klikken met een pen drijft 60 procent tot woede.