De culinaire voorkeur speelt bij 95 procent van de Nederlanders een belangrijke rol in de partnerkeuze.

Ongeveer negen op de tien vindt het aantrekkelijk als zijn of haar date goed kan koken en bijna tweederde valt op mensen met dezelfde smaak.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder 500 respondenten dat is uitgevoerd door een ketchupfabrikant. Ook blijkt dat samen koken populair is, dit wordt door bijna 80 procent van de singles hoog gewaardeerd. De date stelt het daarnaast op prijs als de ander zijn of haar lievelingseten klaarmaakt.

Liefde gaat door de maag

Esther Popelier, flirtcoach, beaamt de link tussen eten en liefde: "Dat eten en verleiding bij elkaar horen, is een gegeven. Culinaire gewoonten en voorkeuren spelen zeker een rol bij de keuze van een partner. Raakvlakken daarin zijn belangrijk, aangezien eten een onderdeel is van ieders dagelijkse ritueel. Voor elkaar koken is daarnaast de ultieme vorm van aandacht geven. Liefde gaat daadwerkelijk door de maag."

Afknappen

Er zijn ook culinaire afknappers. Smakken staat met 61 procent van de stemmen op nummer één, gevolgd door fanatiek calorieën tellen met 45 procent van de stemmen.