In de puberteit maken de hersenen cellen aan die helpen op sociaal vlak volwassen te worden, maar ook om een partner te vinden. 

Dat hebben wetenschappers aan de universiteit van Michigan ontdekt nadat ze de hersenen van zoogdieren bestudeerden, zo meldt de Daily Mail

Voor het onderzoek injecteerden ze mannelijke hamsters na de geboorte met een chemische stof om de aanmaak van nieuwe cellen tijdens de puberteit aan te tonen. Toen de hamsters volwassen waren, werden ze bij de vrouwelijke hamsters gezet en werd hun brein bestudeerd. 

Flirten

Hieruit kwam naar voren dat de amygdala van de mannelijke hamsters nieuwe cellen had aangemaakt tijdens de puberteit. Deze amandelvormige set van neuronen speelt een belangrijke rol in het verwerken van emoties en volgens de onderzoekers helpen de nieuwe cellen mensen met flirten en het vinden van een partner.

Sommige van de cellen bevatten een proteïne dat duidt op activering. "Deze gebieden zijn belangrijk voor het sociale leven, met name het paargedrag", aldus onderzoeker Maggie Mohr. "We denken dat de cellen die aan dit deel worden toegevoegd tijdens de puberteit belangrijk zijn voor de voortplantingsfunctie tijdens de volwassen leeftijd." 

Menselijk gedrag

Opvallend was dat hoe stimulerender de omgeving van de hamsters was - met loopwiel, materialen om te nestelen, grotere kooi - hoe meer van de nieuwe cellen overleefden en functioneerden. Hoewel mensen gecompliceerder gedrag vertonen dan knaagdieren, hopen de onderzoekers met hun onderzoek meer inzicht te krijgen in menselijk gedrag. 

"De amygdala speelt dezelfde rol bij mensen als bij hamsters. We hopen dezelfde verandering in menselijke hersenen te vinden tijdens de puberteit", aldus professor Sisk.