Een ongezonde levensstijl kan de huid van een vrouw met ongeveer 10 jaar verouderen.

Met name zonnebanken, sigaretten en een gebrek aan fruit en hydratatie zorgen voor een versneld verouderingsproces.

Dit blijkt uit een langdurig internationaal onderzoek onder 600 vrouwen afkomstig uit Engeland, Spanje en China, zo meldt Daily Mail.

Het onderzoek duurde acht jaar en had betrekking op vrouwen met een leeftijd tussen de 45 en 75 in Engeland, 30 tot 70 in Spanje en 25 tot 70 in China.

Werkelijke leeftijd

De vrouwen werden verzocht aan te geven hoe vaak zij de huid hydrateren en de hoeveelheid fruit dat zij wekelijks aten bij te houden. Er werden digitale beelden opgenomen van de respondenten om hun leeftijd in te laten schatten en te bepalen of er een verschil is met de werkelijke leeftijd.

De vrouwen die er een ongezonde leefstijl op na hielden, werden gemiddeld 10,4 jaar ouder geschat.

Gezonde levensstijl

Professor Andrew Mayes die het onderzoek leidde zegt: "We wisten dat genetica voor 50 procent bepaalt hoe oud iemand er uitziet, maar we hadden geen idee in hoeverre de levensstijl van invloed is. Het aantal jaren verschil is schokkend."

"Cijfers van een eerder onderzoek bij plastische chirurgen suggereerden dat een facelift het gezicht gemiddeld 8,5 jaar jonger kan maken. Onze data toonden aan dat een gezonde levensstijl een vrouw 10 jaar extra bespaart", voegt hij eraan toe.