Vrouwen die biologische beautyproducten kopen komen soms bedrogen uit. Hoewel fabrikanten claimen dat de producten organisch en natuurlijk zijn, blijkt dit in werkelijkheid niet altijd waar te zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van de Britse organisatie Soil Association. Sommige shampoos, crèmes en andere beautyproducten die door fabrikanten bestempeld worden als biologisch, bevatten chemische ingrediënten die ook in raam- en vloerreinigers, luchtverfrissers en motorolie voorkomen.

Kankerverwekkend

Nivea blijkt één van de grootste misleiders te zijn. Zij gebruiken een logo met de tekst 'Pure and Natural' op de handcrème en verkopen het als 95 procent natuurlijk.

Het onderzoek heeft echter aangetoond dat het product methylisothiazolinone bevat, een chemische stof die kankerverwekkend zou zijn en ook voor komt in huishoudelijke reinigingsmiddelen, zo meldt Daily Mail.

"Methylisothiazolinone is door de wetenschappelijke adviescommissie van de Europese Commissie grondig onderzocht. Zij geven aan dat de veiligheid van deze stof gegarandeerd is bij een concentratie van 0,01%. Al onze producten voldoen aan de eisen en richtlijnen van de Europese Commissie en zijn veilig te gebruiken", stelt Nivea in een reactie.

Organix

Het Amerikaanse bedrijf Organix werd door de vereniging ook beschuldigd van misleidende marketing. De merknaam verkoopt producten als biologisch, maar de kokosnootshampoo bevat daarentegen geen natuurlijke ingrediënten.

De onderzoekers ontdekten tevens dat minstens één component uit het beautyproduct kanker zou kunnen veroorzaken.

Wettelijke voorwaarden

In tegenstelling tot biologische voeding zijn er geen wettelijke voorwaarden waar biologische beautyproducten aan moeten voldoen.

"Het is fout dat mensen chemische stoffen kopen die je ook in antivries, verf, oven- en vloerreiniger vindt, als ze denken dat ze een product enkel met natuurlijke bestanddelen kopen. Dit moet stoppen", zo meent Peter Melchett, voorzitter van de organisatie.

Organix heeft geen commentaar gegeven op de bevindingen.