Meer dan de helft van de vrouwen krijgt na ruim een uur pijn door het dragen van hoge hakken.

Een kleine 20 procent begint de pijn zelfs al na 10 minuten te voelen.

Dat blijkt uit een enquête van het college van podologie onder 2000 Britse mannen en vrouwen en 60 podologen en pedicuren.

Meer dan een derde van de vrouwen zegt na een avondje uit wel eens op blote voeten terug naar huis te zijn gelopen omdat de pijn ondraaglijk was. Dat meldt de Daily Mail.

Lange termijn

Mike O'Neill, van het college van podologie, waarschuwt dat het dragen van hoge hakken op de lange termijn klachten op kan leveren, zoals artritis, likdoorns, ingegroeide teennagels, slijtage in de gewrichten en beknelde zenuwen. Bij laatstgenoemde is soms zelfs een operatie of steroïde-injectie nodig om de pijn te bestrijden. 

"Er bestaat absoluut geen twijfel over het feit dat vrouwen risico lopen op blijvend letsel als ze gaan voor stijlvolle schoenen met hoge hakken. En het blijkt dat ze daarvoor liever kiezen, dan voor een paar gezonde voeten."

Plat

Volgens O'Neill zijn alle schoenen met een hak hoger dan 2 centimeter een punt van zorg. "Vrouwen doen er beter aan om platte schoenen te dragen. Hoe hoger de hak namelijk, hoe meer je lichaam naar voren kantelt en je jezelf moet compenseren. Dit is belastend voor het bekken en het veroorzaakt druk bij de wervelkolom."

Meestgenoemde klachten zijn blaren (55 procent), open hielen (45 procent), likdoorns (28 procent), eelt (24 procent) en ingegroeide teennagels (20 procent).

Ondanks deze problemen, weigert 20 procent hiervoor hulp te zoeken, omdat ze hun voetklacht niet belangrijk genoeg vinden. 

17 paar schoenen

Uit het onderzoek kwam daarnaast naar voren dat vrouwen gemiddeld 17 paar schoenen bezitten. Mannen hebben maar acht paar in de kast.

Van de vrouwen tussen de 18 en 24 jaar heeft 20 procent een paar hakken hoger dan 15 centimeter, in de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar is dat 10 procent. Van de groep 35-44 jarigen heeft slechts 3 procent hakken hoger dan 15 centimeter.