Een kwart van de Nederlandse gezinnen lukt het niet meer om te sparen voor de vakantie. Ook besteedt een kwart steeds minder van hun vakantiegeld daadwerkelijk aan de vakantie.

Door de crisis is het vakantiegeld nu harder nodig voor andere doeleinden, zo blijkt uit een onderzoek door JongeGezinnen.nl onder ruim 900 moeders. 

De meerderheid van de gezinnen past hun vakantieplannen aan omdat zij de crisis wel degelijk voelen. Een kwart gaat niet ver van huis en bij 20 procent is wintersport afgenomen in populariteit.

Zo'n 16 procent geeft aan minder op zonvakantie te gaan en ongeveer een derde geeft minder geld uit tijdens hun vakantie. 

Minder geld

Meer dan de helft van de moeders denkt ook dat de crisis in de toekomst nog meer invloed heeft op de vakantie-invulling. Bijna de helft van de moeders verwacht in de toekomst minder op vakantie te kunnen gaan en een derde denkt minder geld te kunnen besteden tijdens de vakantie. 

Ook zegt een deel waarschijnlijk dichter bij huis te blijven. Voor de komst van hun kinderen ging 20 procent van de moeders op vakantie in Nederland. Na de komst van kinderen stijgt dit aantal naar 50 procent. 

Zwart geld

De helft van de gezinnen gebruikt het vakantiegeld voor de vakantie, een derde van de moeders spaart ervoor. In sommige gevallen wordt de belastingteruggave gebruikt om de vakantie te bekostigen. Soms ook wordt de vakantie betaald met zwart geld.

Om zo min mogelijk uit te geven boekt ruim een derde van de moeders last minute of juist ruim van te voren om optimaal gebruik te maken van kortingen.