Omdat de haring nog niet van de gewenste kwaliteit is, wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe twee weken later geveild.

Op 19 juni zal de vis voor het eerst onder de hamer gaan, zo maakte het Nederlands Visbureau woensdag bekend.

Het slechte weer is de oorzaak van het uitstel. Doordat er weinig zonlicht was, groeide het plankton in de zee erg langzaam. Plankton staat op het menu van de haring, die door het gebrek aan voedsel ook een stuk minder vet is. De vooruitzichten zijn nu wel positief en dus zal halverwege juni de haring wel voldoen.

''Het seizoen starten met een haring van mindere kwaliteit is geen optie. De consument die de eerste haring van het nieuwe seizoen vindt tegenvallen, verlies je mogelijk voor het hele seizoen”, aldus Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.

Consequenties

Het uitstel heeft fikse consequenties, zo weet het Visbureau. ''Diverse haringparty’s zullen de datum aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen.'' Ook de werknemers bij haringgroothandels zullen het verschil merken. ''Die zitten daar twee weken te niksen'', zei de voorzitter.

Bovendien zouden het financiële topweken zijn geweest voor vishandelaren, vertelde een vertegenwoordiger van de vereniging van de visdetailhandel. Of het uitstel echt tot grote verliezen bij de vishandelaren zal leiden, is volgens hem nog niet te zeggen.

Vlaggetjesdag

Vlaggetjesdag in Scheveningen zal echter wel gewoon doorgaan op 8 juni, omdat dat evenement te groot is om op een andere datum te plannen. Liefhebbers proeven daar noodgedwongen haringen die in het vorige seizoen werden gevangen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) opent de dag en ook staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is daar bij, melde een bestuurslid van de organisatie achter het evenement.

Volgens De Jong is er geen sprake van een structureel probleem met de gezondheid van de vissen. ''Het is een incident dat 7 jaar geleden ook voorkwam''.